Akreditovaný kurz absolvuje 30 opatrovateliek

26.01.2011 Prešov

Veľký Šariš 25. januára (TASR) – Rozšírenie možností na uplatnenie sa žien v oblasti opatrovateľskej služby je cieľom projektu Šanca, ktorý realizuje Komunitná nadácia Veľký Šariš (KNVŠ).
Celkove 29 žien a jeden muž v rámci uvedeného projektu absolvuje 220-hodinový akreditovaný kurz opatrovateľstva.
Správkyňa KNVŠ Štefánia Lenzová dnes pre médiá uviedla, že ich nadácia dostala akreditáciu na organizovanie odborného vzdelávania od Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny (MPSVR) SR.
\"Na tento projekt sme získali grant z Nadácie otvorenej spoločnosti vo výške 13.000 eur. Predovšetkým vďaka týmto peniazom môžeme do projektu zapojiť ľudí, ktorí majú záujem zvýšiť si odbornú spôsobilosť na výkon tohto povolania, \" povedala Lenzová.
Pripomenula, že aktivity sú určené predovšetkým ženám z vidieka, ktoré možno zaradiť do sociálne znevýhodnených skupín s malou príležitosťou nájsť si zamestnanie. Do spomínaného kurzu sa prihlásili záujemcovia z Veľkého Šariša, okolitých obcí, ale i z mesta Prešov.
Podľa slov Lenzovej je uvedený kurz prínosom aj pre miestne samosprávy, ktoré budú môcť na základe zmeny zákona v nasledujúcom období zamestnávať len opatrovateľky s akreditovaným kurzom.
\"Zámerov tohto projektu je zabezpečiť dostatok odborne vyškolených opatrovateliek pre samosprávy v našom mikroregióne, ktoré budú môcť poskytovať kvalitnejšie služby v starostlivosti o seniorov a hendikepovaných, \" dodala správkyňa nadácie.
V rámci kurzu účastníci absolvujú 140 hodín teoretickej prípravy, ktorá sa týka sociálnych vecí, psychológie, zdravotnej prípravy, práva a životosprávy. Okrem toho je 80 hodín vyčlenených na praktické zručnosti. Tie by mali získať na stážach v zariadeniach sociálnych služieb. V máji po záverečných skúškach získajú certifikát, ktorý bude platný nielen na Slovensku, ale i v zahraničí.
Jednou z účastníčok vzdelávania je aj Mária Futejová, ktorú zamestnáva ako opatrovateľku mesto Veľký Šariš a ktorá by chcela v tejto práci pokračovať.
\"Nie som vyučená v tomto odbore, vykonávam to už druhý rok a potrebujem si doplniť vzdelanie. Absolvovaním zmieneného kurzu získam odbornosť v tejto sfére a môžem vykonávať prácu aj naďalej, \" povedala Futejová.
Beáta Lelková z Prešova pôvodne vyštudovala reštaurátorstvo, starala sa však o členov rodiny a to ju motivovalo, aby si rozšírila vzdelanie, nakoľko táto práca ju zaujala. Teraz chce získať certifikát a v prípade, že sa jej naskytne možnosť, plánuje sa tejto práci venovať profesionálne.
 

Vyberte región

mark